gratis toegang

Concours Hippique Deurne is vijf dagen lang, inclusief de overdekte tribunes, gratis toegankelijk. Alleen voor de parkeerplaats wordt een bijdrage gevraagd. Wij kunnen dit mogelijk maken door de financiële bijdragen van vele bedrijven en organisaties, de gemeente Deurne en het business netwerk ‘Vrienden van CH Deurne'. Daarbij wordt het concours georganiseerd door vele vrijwilligers, waarvoor wij hen dan ook zeer dankbaar zijn.

Het concours iedere dag is vanaf 08:00 geopend tot max een uur na het dagelijkse programma.
Honden zijn toegestaan op het terrein, maar niet in de VIP-loge.


plattegrond


pendelbus

Door de vele regen van de afgelopen weken moeten we voor het parkeren uitwijken naar andere parkeerterreinen die iets verder van de ingang liggen. Er rijden echter pendelbussen die je naar en van het concoursterrein brengen.

organisatie

Bestuur
Voorzitter

Dirk van Santvoort

Penningmeester

René Konings

Commissarissen

G. Bollen †
T. van den Boogaard

J. van Vught

Leden

Gerbert Boeijen
Ton Geers
Eric van der Vleuten
Mariël van der Vleuten- v.d. Boogaard

Hans van den Bosch
Driek Lammers

Ereleden

Dick Boers
Piet v. d. Linden † 2 april 2021
Jo Boeijen

Leden van verdiensten

T. Corstjens † 8 april 2008
A.A. Haarman-van de Kamp
J. van Veghel
A. Verhelst † 7 mei 2003

Nationaal

Yvonne van Bergen

historie

Hieronder vindt u de hoogtepunten van 50 jaar hippische historie.

De allereerste editie van het Concours Hippique Mierlo als ‘officieel erkend nationaal springfestijn’ werd gehouden in 1971. Twee jaar daarvoor was er in Mierlo al sprake van een ‘gezelligheidsconcours met deelname van springruiters uit de eigen regio en directe omgeving’. Plaats van handeling van de eerste editie van CH Mierlo was het industrieterrein in Mierlo.

In 1974 werd voor het eerst de speciale Vader Abraham-rubriek aan het programma toegevoegd, bedoeld voor 50-plussers te paard. Een onderdeel dat tot op de dag van vandaag nog altijd een van de hoogtepunten van het CH Mierlo vormt.

Op dinsdag 5 augustus 1975 kopte het Helmonds Dagblad ‘Topruiters naar Mierlo’. In dat jaar werd het eerste lustrumconcours gehouden. Het toen nog eendaagse CH Mierlo kon in alle opzichten kampioenswaardig worden genoemd met meer dan 10.000 gulden aan prijzengeld en maar liefst 76 combinaties aan de start. Daaronder grote namen als Henk Nooren, Rob Eras, Anton Ebben, Peter Diks, Gerard Heijligers en de Mierlose favoriet Jan van Vught..Het jaar 1976 kende een ongekend lange deelnemerslijst. Maar liefst vierhonderd combinaties schreven zich in voor vijf springrubrieken. In vijf jaar tijd was het CH Mierlo in ruiterkringen bekend geworden als ‘een concours waar flinke geldprijzen te verdienen zijn’. Bovendien was men in Mierlo verzekerd van een enthousiast publiek. En daar is na 43 jaar nog niets aan veranderd.

In 1980 vond het 10-jarig jubileum van het CH Mierlo plaats. Ter gelegenheid daarvan werd een driedaags internationaal lustrumconcours gehouden met ruiters uit zeven ‘West-Europese’ landen.

In 1981 had het CH Mierlo weer een nationaal karakter. Bovendien had de Stichting Concours Hippique Mierlo een aantrekkelijk programma samengesteld met een Friese paardenshow en de bouw van een compleet Fries dorpje op het concoursterrein. In de jaren ’80 groeide het CH Mierlo verder uit tot een geliefd en drukbezocht paardensportevenement.

In 1982 werd het CH Mierlo uitgebreid naar een allround concours hippique. Er werden niet minder dan 24 rubrieken verreden in de categorieën dressuur, tuigpaarden, hackney’s en springen. Een van de topruiters was de toen 19-jarige Europees Junior Kampioen Eric van der Vleuten. Belangrijke rubriek vanaf dat jaar is de Grote Prijs van Mierlo.

In 1982 werd er gestart met de Grote Prijs van Mierlo. In 1983 werd de Grote Prijs van Mierlo door een jonge Piet Raijmakers gewonnen.

Drie dagen lang slecht weer, waarbij het water met bakken uit de hemel viel. Dat was het beeld dat overheerste op het CH Mierlo 1984. In dat jaar werd ook het NK voor Springruiters in Mierlo verreden. Het NK bestond uit drie wedstrijden op verschillende dagen. Nederlands Kampioen werd Emiel Hendrix, die Kees van Opstal en Piet Raijmakers maar nipt achter zich liet.

In 1985 wist de huidige bondscoach Rob Ehrens de Grote Prijs van Mierlo in de wacht te slepen.

In 1993 maakte Mierlo zich op voor de 23e editie van het concours hippique, een driedaags evenement met als hoogtepunt op zondag de Grote Prijs van Mierlo. Bijzonder onderdeel was de unieke derby van dressuurruiters, een wedstrijd waarbij van paard gewisseld moest worden.

Het vijfde lustrum werd gevierd in 1995. Ongeveer 200 deelnemers uit de nationale top streden op het concoursterrein aan de Oudvensestraat/Geldropseweg in de dressuurbak en in de springarena.

In 2001 werd er in Mierlo wederom gestreden voor de Nederlandse titel bij de senioren. Angelique Hoorn mocht zich bekronen tot Nederlands Kampioen met Hascal.

In 2003 werd Leopold Asten met VDL Think Twice II Nederlands Kampioen.

Na de succesvolle organisatie van het NK voor Springruiters in 2001 en 2003, was het Concours Hippique Mierlo in 2004 opnieuw gastheer voor het NK. Ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Athene was het NK in Mierlo voor bondscoach Bert Romp een belangrijke observatiewedstrijd om potentiële Olympische kandidaten in actie te zien.

Vaste locatie van het CH Mierlo is sinds enkele jaren het terrein van springruiter Eric van der Vleuten uit Mierlo. In 2005 werd Mathijs van Asten met Kwidanta van de Laarseheide Nederlands Kampioen bij de Senioren.

Concours Hippique Mierlo organiseert al enkele jaren het Nederlands Kampioenschap voor de Senioren. Gerco Schröder mocht zich in 2006 de Kampioen van Nederland noemen met Eurocommerce Berlin.

In 2007 kreeg de organisatie van het CH Mierlo een zware tegenslag te verwerken. Op 12 april ging, drie weken voor aanvang van het concours, de materiaalloods aan de Sint Catharinaweg in Mierlo in vlammen op. De schade liep in de tienduizenden euro’s. Met hulp van de gemeente, het bedrijfsleven en andere hippische organisaties werd een enorme prestatie geleverd en kon de 37e editie van het CH Mierlo gewoon plaatsvinden. Angelique Hoorn werd Nederlands Kampioen met Blauwendraad’s O’Brien.

Ook in de jaren 2005, 2006 en 2007 werd er tijdens het CH Mierlo door de nationale springtop gestreden om het Nederlands Kampioenschap voor Springruiters. En dat zal de komende drie jaar zo blijven.

CH Mierlo, de 38ste editie in 2008 is in alle opzichten Boeiend. Nicotinus heeft er tabak van! Nicotinus, zoals Nico van Aken, door intimi wordt genoemd vanwege zijn rookgedrag, schijnt het besluit te hebben genomen omdat hij tabak heeft van het op handen zijnde rookverbod. “Mijn sigaretten uit m’n hok, dan ik ook!”

Vorig jaar nam CH Mierlo afscheid van haar zeer gewaardeerde voorzitter Dick Boers, die 7 jaar met veel plezier en passie de scepter zwaaide tijdens dit prachtige concours in Mierlo. Nu heeft hij het stokje, of eigenlijk de hamer, overgegeven aan Erwin van Lieshout.

Donderdag 24 april 2008 gingen 43 combinaties van start in een parcours direct op tijd. Louis Konickx zette een selectieve eerste proef neer. Wie vooraan wilde eindigen moest bij alle opties de kortste weg nemen. Het Nederlands Kampioenschap kan een opstap zijn, maar nuchtere Groninger Vrieling laat zich niet gek maken. Marc Houtzager en Jur Vrieling hielden het hoofd koel en reden sterke rondjes. Ze wisten bovendien wat ze konden riskeren. Beiden bleven zonder springfouten in beide manches en namen ook in de tweede manche de tijd: allebei een strafpunt voor tijd overschrijding maar de buit was binnen; goud voor Vrieling en zilver voor Houtzager. Maikel van der Vleuten eindigde op de vierde plaats. Nathalie van de Mei wint “Grote Prijs Mierlo”

Alle ingrediënten waren daar, in Mierlo. Topruiters en- paarden, goede organisatie, een pittig maar prachtig parcours en last but not least mooi weer. Voor de eerste keer had CH Mierlo een prachtige Full-Colors brochure op A3 formaat.

Dubbeldam: “Eindelijk!” Medailles had Jeroen Dubbeldam al in alle soorten en maten, tot Olympisch goud aan toe. Een gouden NK-plaat ontbrak nog, maar met BMC Van Grunsven Whisper werd die felbegeerde medaille in 2009 binnen gehaald. Het NK in Mierlo huisveste dit jaar ook de NK’s voor Junioren en Young Riders. Maikel van der Vleuten prolongeerde zijn titel bij Young Riders, Wim Derks werd Juniorenkampioen.

Driemaal winst: naast de overwinning van Maikel van der Vleuten in het Young Riders kampioenschap en de winst van vader Eric in de Grote Prijs wist ook Eric jr. - de jongste van der Vleuten- met zijn Pony VDL Groep Oendo een L-rubriek te winnen op eigen terrein.

“Toen we stonden te schuilen, wisten we het ook even niet meer”. Na wolkbreuk komt alles weer op z’n Mierlose pootjes terecht. Het kampioenschap werd op de zondagmiddag in 2010 beheerst door een wolkbreuk met hagel, die een halfuur aanhield en het grasterrein blank zette. Juryvoorzitter Hatzman: “Regen is geen reden om de wedstrijd te staken, maar de omstandigheden werden werkelijk abominabel. In goed overleg met de ruiters hebben we het tijdstip van hervatten bepaald.

Nederlandse Kampioenschappen vol verwachtingen en verrassingen. Het Nederlandse Kampioenschap voor senioren leverde in Mierlo tijdens de 40e editie fantastische sport op. De beste springruiters van het land streden met hun beste paarden om klassering in de top van het klassement. Vanaf de eerste wedstrijd ging Gerco Schröder aan de leiding en alle drie dagen heeft hij dit weten vast te houden met zijn Holsteiner Eurocommerce New Orleans. Eric van der Vleuten bewees weer eens zijn enorme vakmanschap door met VDL Groep Kaid de tweede plek in beslag te nemen. Familie Van den Brink domineert het junioren -podium. Pieter Keunen wint de Grote Prijs van Geldrop – Mierlo.

Concours Hippique Mierlo is al 41 jaar een feest voor ruiter en publiek. Het gezegde “waar een klein dorp groot in is” was ook in 2011 van toepassing in Mierlo door de organisatie van het jaarlijkse Concours Hippique gebeuren. Een groots opgezet vierdaags hippisch evenement dat voor de twaalfde keer in successie plaats vond op het fraaie terreinen van familie van der Vleuten. Maikel van der Vleuten was een van de deelnemers aan het NK Springen in Mierlo.

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een fantastisch Nederlands Kampioenschap, en dat werd het ook. Het mooiste aan CH Mierlo is de gastvrijheid. Mariel van der Vleuten weet precies wat er nodig is. In de medewerkerstent is er elke dag tot negen uur ontbijt voor ruiters, grooms en officials. Onze vrijwilligers staan dan eitjes en spek te bakken. Onder grote publieke belangstelling kon in het zonovergoten Mierlo Jeroen Dubbeldam met KWPN- hengst BMC Quality Time als Nederlands Kampioen bij de Senioren worden gehuldigd. Het was een zinderend kampioenschap waarbij de verschillen klein waren en de strijd ervoor zorgde dat het publiek tot op de laatst gesprongen hindernis op het puntje van de stoel zat. Feest in Mierlo, dat moet gevierd worden met flessen champagne. Het lijkt er op dat Jeroen een waardige opvolger voor De Sjiem heeft gevonden.

De 42ste editie van CH Mierlo in 2012 had een droomfinale… Prachtig weer en volle tribunes. Jur Vrieling leert van NK 2011 en maakt niet dezelfde fouten. ” Vorig jaar ging ik ook als grote favoriet de laatste ronde in. Ik had zes punten voorsprong, maar ik verspeelde zelfs het hele podium. Als een verzopen kat rende ik weg.” Springruiter Jur Vrieling vierde zijn Nederlandse titel met Bubalu in het Brabantse Mierlo ingetogen. Jur Vrieling dwong de Nederlandse titel af door tot het eind de parcoursen van Louis Konickx ongeschonden te laten. “Jur is een terechte winnaar”. Vier dagen topruitersport tijdens Concours Hippique Mierlo. Alle grote namen uit de Nederlandse hippische springwereld hadden deelgenomen aan de Nederlands Kampioenschappen. Eric en Maikel kwamen niet in actie op eigen terrein, zeker omdat het een Olympisch jaar is. Jeroen Dubbeldam pakte zaterdag de Grote Prijs van Mierlo. Naast de springwedstrijd bij de senioren, werd er ook gestreden om de nationale titels bij de junioren en de Young Riders.

De 43e editie van Concours Hippique Mierlo had drie Nederlandse Kampioenen. De Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren, Young riders en Senioren hebben prachtige sport en dito kampioenen opgeleverd in 2013. Young rider Sjaak Sleiderink beschikte pas sinds anderhalve week over de Zhivago en wist direct Nederlands kampioen te worden. Kevin Jochems met Ma Cherie, wat eigenlijk zijn tweede paard is, zorgden verrassend voor de overwinning bij de Junioren. Bruggink pakt met Primeval Dejavu in de slotrit de titel op NK Mierlo. Maikel van der Vleuten baalt. Mona Keijzer (CDA) onder indruk op werkbezoek, grote bewondering voor de inzet van alle vrijwilligers van het Concours Hippique Mierlo.

Fantastische ruiters, kwaliteitsvolle paarden en vrijwel perfecte omstandigheden maakten de 44e concours en de 15e Nederlandse Kampioenschappen in Mierlo een zeer geslaagd evenement.

Maikel van der Vleuten grijpt zijn kans! Toen Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN, de kampioen in de tussenstand, op de slotdag in de eerste manche een springfout maakte, stond de deur op een kier. Van een voorlopige vierde plek schoof Maikel met VDL Groep Eureka na een tijdfout in de eerste manche op naar de koppositie. Eureka gaf tot en met de laatste hindernis het uiterste. In zijn voormalige achtertuin werd Maikel van der Vleuten in 2014 Nederlands kampioen met VDL Groep Eureka. “Deze titel wilde ik graag een keer hebben. Super dat het hier gebeurt”. Hoogstaande sport in Mierlo!

Gelukkig heeft de springsport ook Lisa Nooren. Zestien jaar jong is deze prinses van de precisie. Het was een feest om deze groeibriljant aan het werk te zien, nu al gepolijst in alle facetten. Ze domineerde in Mierlo alle jeugdrubrieken. Lisa Nooren wint alles en schrijft springgeschiedenis.

Brabant investeert in sport! Ook de paardensport draagt bij aan de profilering van de provincie als sportregio. Logisch dus dat de Provincie het Concours Hippique Mierlo steunt.

Parcoursbouwer Louis Konickx is een trendsetter in het samenspel tussen de toegestane tijd en de lijnen in het parcours. Louis Konickx vindt dat Wim van der Leegte winnaar is als je over hippische topsport hebt.

Het buitenseizoen was sterk geopend op het NK in Mierlo. De favorieten voor het goud in het Nederlands Kampioenschap voor springruiters hebben in het tweede onderdeel van de titelstrijd in Mierlo geen fouten gemaakt. Frank Schuttert, Jeroen Dubbeldam, Harrie Smolders en Vincent Voorn bleven foutloos. Het goud ging naar Leopold van Asten met de geweldige springende VDL Groep Zidane, terwijl Maikel van der Vleuten met VDL Groep Arera C Zilver en Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P. brons won. Bij de jeugd was Sanne Thijssen onoverwinnelijk, ze won beide Nederlandse titels waaronder die bij de Junioren met vechtjas Ulena.

Dirk van Santvoort is in 2015 de nieuwe voorzitter van CH Mierlo geworden. “Voorzitterschap CH Mierlo een eer. Het is een eer als je gevraagd wordt voor het voorzitterschap van het NK” vindt Van Santvoort. “Er is een grote club met vrijwilligers en een goed bestuur dat achter je staat. Het is gewoon een topevenement en dat beleef ik hartstikke mooi” 

Na Las Vegas zijn we eigenlijk meteen doorgegaan naar het NK in Mierlo. Hier heeft Rob Ehrens, bondscoach van de Nederlandse springruiters, kunnen genieten van mooie sport en prestaties. Met de wereldbekerfinale en de vier dagen Mierlo hebben de plannen voor het buitenseizoen vaste vorm gekregen.

Brabant is dé topsportprovincie bij uitstek. Ook de paardensport draagt bij aan de profilering van de provincie als sportregio. Logisch dus dat de provincie het NK Springruiters- Concours Hippique Mierlo steunen.

De Ommenaar Frank Schuttert, 22 jaar, won verrassend het NK in 2016. Dat deed hij op de rug van Go Easy De Muze. De combinatie eindigde met een foutenlast van 0,49, die donderdag al was opgelopen. Jur Vrieling werd tweede met VDL Zirocco Blue N.O.P. Duizelnaar Leopold van Asten legde beslag op de derde plaats. De druk nam toe. Van Asten stond met VDL Groep Zidane N.O.P. na vrijdag achttiende. Ze klommen na twee puike nul ritten op naar plaats drie. Springruiter Michael Greeve bleef lang foutloos tijdens het NK. Zowel donderdag als vrijdag maakte hij geen enkele springfout. En op de laatste dag deed de combinatie het perfect in de eerste manche van twee manches. Drie nulrondes, zonder tijdstraf. Maar in de afsluitende omloop ging het mis. Een springfoutje en een strafpunt bij wegens tijdsoverschrijding. Weg kampioenschap. Sterker weg podium plaats. Op Maikel van der Vleuten na, starten in Mierlo alle andere olympische kaderleden.

Kersvers Nederlands springkampioen Frank Schuttert werd getrakteerd op het Wilhelmus gezongen door Karin Bloemen. En daarna kreeg hij geheel volgens de traditie ook nog een dompelbad in de (ijskoude) waterbak cadeau.

Een concours dat de crisis heeft overleefd. Een evenement dat kan vertrouwen op vrienden en sponsoren. Maar ook op trouwe ruiters, die het concours in Mierlo een warm hart toedragen en bij de KNHS pleiten voor een NK in Mierlo. Het was wel koud in 2017, dat is het risico van een evenement in het voorjaar. Het was ook een concours met een spannende strijd, zeker tijdens de laatste manches op de finale dag. Marc Houtzager werd Nederlands kampioen bij de Senioren, de eerste titel voor Marc. Michel Hendrix bekroonde een sterk gereden kampioenschap met het zilver. KNHS Talententeamlid Lisa Nooren begon de finaledag als nummer 15 en verliet Mierlo met het brons.

Het jaar waarin Concours Hippique Mierlo een belangrijke graadmeter is voor de bondscoach Rob Ehrens. In september 2018 gaat de WEG 2018 in Tryon plaatsvinden. Tijdens een van de eerste buitenwedstrijden van het seizoen hebben de ruiters zich van hun beste kant laten zien.

Wie zeker zichzelf goed heeft kunnen laten zien is Frank Schuttert (24 jaar). In de laatste twee ronden van de driedaagse wedstrijd veranderde nog het nodige in het klassement. Met zijn 10-jarige merrie Beautiful Red kreeg Frank, net zoals in 2016, het goud omgehangen na een spannende ontknoping. Gerben Morsink de verrassing van deze wedstrijd reedt met Navaronze Z de eerste dagen supersterk rond. Hij ging met de leiding richting de finaledag. In de laatste ronden kreeg hij een fout te veel en werd het zilver. Als derde is Ben Schröder geëindigd met Davino Q.

Na drie spannende dagen mocht Megan Laseur zich als nieuwe Kampioen van Nederland noemen bij de Young Riders. Gevolgd door Lars Kersten en Bas Moerings. Mel Thijssen mocht de titel bij de Junioren mee naar huis nemen. Kim Mestrom behaalde het zilver en Paris Morssinkhof het brons. Mila Everse is de nieuwe kampioen bij de Children na twee manches. Finn Boerekamp kreeg het zilver omgehangen en Lilly Engelsman het brons.

Daan van Geel wint de Grote prijs van Mierlo.

Het was een super spannende laatste dag van het NK springen in Mierlo in 2019. Leopold van Asten begon met VDL Groep Miss Untouchable als nummer vijf aan de finale dag. Met een knap gereden foutloze eerste manche klom hij naar de eerste positie. In de tweede manche kreeg hij alleen een tijdfout waarmee hij superieur het goud won voor de volle tribunes bij CH Mierlo. Zilver ging naar de pas 23-jarige Kevin Jochems met Christello H. Brons ging naar de Nederlandse super kampioen Jeroen Dubbeldam. Olympisch-, wereld-, en Europeeskampioen Dubbeldam heeft in Roelofsen Horse Trucks Eldorado weer een paard van grootse kwaliteit.

De Nederlands Kampioenschappen voor de jeugd kende een ongekend spannende slotdag.  Als laatste starter hield Emma Bocken - in de stromende regen - het hoofd koel. Met haar vierde foutloze NK-rit in het zadel van haar merrie Dagma pakte Emma overtuigend de overwinning. De winnares van de eerste dag, Hilde Veenstra, legde met After Pleasure Toltien beslag op het zilver en Jorinde Dolfijn mocht na een sterke finaledag het brons ophalen.

Bij de Junioren waren er grote verschuivingen in de laatste omloop. Meike Zwartjens, Marie Sandell en Elike Morsink zagen hun hoop op een medaille in rook opgaan door meerdere fouten en ook Mel Thijssen verspeelde haar kansen op prolongatie van haar titel. Als laatste starter wist Elize van de Mheen haar leidende positie vast te houden door opnieuw geen fouten te maken met haar Verdi-zoon Ferdinand. De aanvallend rijdende Gerrit Veenstra, winnaar op de eerste dag, profiteerde optimaal van de fouten van zijn concurrenten. Met een balk in de eerste omloop en een foutloze tweede manche klom hij op naar het zilver, net als zijn zus eerder die dag deed bij de Children. Phillip Houtackers mocht het brons ophalen.

Met minder dan een strafpunt voorsprong op de concurrentie begon Bas Moerings als laatste starter aan zijn jacht naar de landstitel bij de Young Riders. Maar de door familie Moerings gefokte Fosther raakte een balk op de laatste hindernis en met ook nog een tijdfout werd het - net als vorig jaar- brons. Dit leverde de pas 19-jarige Lars Kersten zijn eerste Nationale goud op. Lars reed een solide kampioenschap. Met zijn H-Cassino viel er slecht één balk in vier rondjes, daarmee bleef hij Mel Thijssen voor in het klassement.

Voor het eerst in 2019 werd door CH Mierlo, in samenwerking met BrabantSport, de BrabantSportCup georganiseerd. Tijdens een spannende finale op de zondagmiddag streden 12 D-M/Z-combinaties voor de hoofdprijs. Het was Ava Eden van Grunsven die met de beker naar huis mocht gaan.

Rob Heijligers won met FFw88 MB de Grote Prijs van Mierlo en Rens Keijten is de nieuwe Nederlands Kampioen Veteranen met Flower K.

Vanaf 1 oktober 2021 gaat CH Mierlo voortaan verder onder de naam CH Deurne. Een nog mooier, leuker, gezelliger, spannender, feestelijker, sportiever en met vijf dagen een nog langer concours hippique. Het hippisch centrum in Deurne is omgetoverd tot een prachtige wedstrijdlocatie met de klinkende naam Green Valley Estate. Van 20 tot en met 24 april 2022 vonden hier vier Nederlandse Kampioenschappen plaats.

Wat had het een spannende ontknoping! Het Nederlands Kampioenschap Senioren was een kampioenschap met prachtige sportmomenten. Willem Greve bleef heel het weekend foutloos en schreef de overwinning op zijn naam! “Eindelijk lukt het. Ik heb er al zo vaak dicht bij gezeten. De eerste keer op het podium en dan ook nog op de hoogste”, is de reactie van Willem Greve na het behalen van de titel samen met de hengst Highway TN. Bart Bles reed een sterk kampioenschap met El Rocco en verdiende het zilver. Sanne Thijssen maakte steeds sprongen naar boven in het klassement en stond finaal op brons.

Eerder op deze zondag 24 april 2022 werd de zestienjarige Milan Morssinkhof verrassend kampioen bij de Junioren. Met zijn paard Checkpoint Chacco bleef hij alle dagen foutloos. “Toen ik naar het NK kwam had ik dit van tevoren niet verwacht”, is de reactie van de kampioen. Jorinde Dolfijn reed een sterk, foutloos kampioenschap en eindigde op zilver. Nick Nanning reed de merrie Bandia naar het brons. Lang zag het eruit dat Nick met de overwinning ervandoor zou gaan. Tot aan de laatste ronde stond hij aan kop, maar een balkje in deze ronde zorgde voor wat verschuivingen in het klassement.

Mel Thijssen hield haar hoofd koel in de laatste omloop van het NK Young Riders en won haar eerste titel bij de Young Riders. Ze deed dat met haar topmerrie Cartolana 2 waarmee ze in 2018 al de juniorenkampioene was en in 2019 tweede werd bij de Young Riders. Vincent Dings veroverde het zilver, Iris Michels pakte het brons. Zowel Mel als Vincent maakte in het derde onderdeel over twee manches slechts 1 springfout. Hierdoor werd het nog even spannend, maar Mel hield haar hoofd koel en won de titel. In 2018 won ze met Cartolana 2 de titel bij de junioren. “Dat was ook met Cartolana 2. Alle goede resultaten die ik op het NK behaald heb was met deze merrie. Op de EK’s heb ik tot nu toe nog wat pech gehad.”

Op zaterdag 23 april was het de slotdag van het Nederlands Kampioenschap Children. De ruiters en amazones hadden nog twee manches waarin zij konden strijden om de titel. De dertienjarige Emma Heijligers en Sambucca reden de hele week al super sterk rond en mochten de titel in ontvangst nemen! Faye Louise Vos eindigde op de tweede plaats. Het brons ging naar Renske van Middendorp. “Een heel mooi kampioenschap”, klonk bondscoach Edwin Hoogenraat na afloop tevreden.

Eerder op deze dag was de finale van het Green Valley Estate Kampioenschap voor pony’s. De ponyruiters en amazones waren al sinds woensdag aan het strijden om het Green Valley Estate Kampioenschap Pony's. Zaterdagochtend waren de laatste twee omlopen. In de laatste manche ging de strijd tussen Siebe Leemans met twee pony's, Renske Van Middendorp en Bethany Vos. Het was een heel mooi kampioenschap die door Siebe Leemans met Orchid's Lonette werd gewonnen!

Zaterdagmiddag stond de Grote Prijs van Gemeente Deurne op het programma. Het was deze middag genieten van mooie sport op CH Deurne. Wat werd er gestreden in de barrage! 11 combinaties reden voor de winst. Uiteindelijk was het Bas Moerings, die met de zelf gefokte Jesther, de overwinning op zijn naam mocht schrijven. Zeer dicht bij zijn tijd kwam Teddy van de Rijt die tweede werd. Op plek drie kwam Niels Kersten.

Wat streden ze erom! De ruiters en amazones van het Vader Abraham springen, het Nederlands Kampioenschap voor Veteranen. Sinds 1974 wordt dit kampioenschap georganiseerd tijdens CH Mierlo en nu voor het eerst in Deurne. Met een fantastisch mooie resultaat voor de winnaar Klaas Mostert en zijn paard Edzard. Wim Willems werd tweede en Juus Bankers derde.

Om de paardensport bij de jonge ponyruiter extra te stimuleren, organiseert CH Deurne in 2022 in samenwerking met Bestronics de BestronicsCup, voor combinaties op D-M/Z/ZZ-niveau. Een competitie bestaande uit een voorronde die werd verreden bij Manege Heijligers in Asten. Negen ruiters en amazones hadden zich geselecteerd voor de finale, die werd verreden tijdens de pauze van het Nederlands Kampioenschap Senioren op zondagmiddag. Met de volle tribunes een bijzonder en spectaculair podium voor de jonge sporter! Tevens waren er enkele wildcards vergeven waardoor uiteindelijk 14 combinaties streden om de cup en wat reden ze er hard voor! Katelijne Philipsen en haar pony Infinity Time waren iedereen te snel af.

Vijf Nederlandse Kampioenschappen voor springruiters tijdens Concours Hippique Deurne 2023. Hét paardensportfestijn van Nederland met een Brabants tintje!
Van 26 tot en met 30 april 2023 vonden paardensportliefhebbers van Nederland de weg naar de Green Valley Estate in Deurne. Het publiek werd verrast met vijf dagen topsport van de bovenste plank.

Maikel van der Vleuten wint zinderende ontknoping
Wat een ontknoping had het Nederlands Kampioenschap Senioren 2023. Op een indrukwekkende wijze veroverden Maikel van der Vleuten en zijn nog betrekkelijk onervaren paard O’Bailey vh Brouwershof de nationale titel. Kim Emmen won heel knap zilver en routinier Harrie Smolders pakte het brons. Jur Vrieling, leider in het klassement vanaf de eerste dag, zag door twee springfouten in de laatste manche zijn podiumplek in rook opgaan.

Auke Feenstra onbetwiste kampioen Young Riders
Auke Feenstra kwam, zag en overwon op het Nederlands Kampioenschap Young Riders 2023. In het zadel van zijn 9-jarige merrie Jolineke viel er drie dagen geen balk in de fraaie piste van Green Valley Estate in Deurne. “Auke heeft verdiend gewonnen”, concludeert bondscoach Vincent Voorn dan ook. Iris Michels veroverde het zilver door de afsluitende proef te winnen. Mans Thijssen legde beslag op de bronzen medaille.

Wilhelmus voor Hilde Veenstra
In de tweede manche op de slotdag van het Nederlands Kampioenschap voor Junioren gebeurde veel. In het technische parcours van Louis Konickx werden zowel de vaardigheden als de koelbloedigheid van de ruiters flink op de proef gesteld. Hilde Veenstra hield de schade beperkt tot één tijdfout en mag zich Nederlands kampioene 2023 noemen. Op het podium werd ze door twee jongemannen geflankeerd. Finn Boerekamp pakte het zilver en voor Nick Nanning was er net als vorig jaar brons.

Nina Houtzager zonder fouten naar goud
Het Nederlands Kampioenschap voor Children gaat als één van de spannendste ooit de geschiedenisboeken in. Na vier parcoursen waren de medailles nog niet verdeeld en moest goud en zilver in een barrage worden beslist. Nina Houtzager hield het hoofd koel en niet veel later klonk voor haar het Wilhelmus. Liv Linssen won het zilver en Faye Louise Vos won de bronzen plak.

Mooie strijd bij pony’s
De ponyruiters reden de Green Valley Estate kampioenschap, bestaande uit drie wedstrijddagen. Het werd een spannende strijd en er moest een barrage aan te pas komen om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Bethany Vos won uiteindelijk met haar 12-jarige pony Still Got Me. “Ik vond het heel erg leuk om hier met de pony’s te rijden, ik had er zoveel zin in. Ik was ook niet zenuwachtig, want ik blijf eigenlijk altijd wel cool. Omdat ik vandaag in de eerste manche twee balken kreeg, had ik niet verwacht barrage te mogen rijden en een medaille te winnen”, aldus een heel blijde winnares.

Sanne Thijssen vliegensvlug in Grote Prijs
De 'Grote Prijs Gemeente Deurne' werd verreden over een hoogte van 1m45. 70 combinaties kwamen aan de start en kregen een erg pittig basisparcours voorgeschoteld: slechts acht van hen slaagden erin om de nul te behouden. Een barrage met acht moest dus over de winnaar beslissen. Die winnaar werd een winnares. Sanne Thijssen deed waar ze goed in is: snelle, foutloze rondes springen. Dit keer zadelde ze Clarima 6 voor de klus. Het duo sprong een foutloze ronde en noteerde een tijd van 35,97 seconden achter hun naam. Bas Moerings, de winnaar van 2022 maakte het nog even spannend. Hij was een fractie langzamer en werd tweede met zijn merrie Kivinia. Derde werd Harrie Smolders met Deesse de Kerglenn.

Ben Spreuwenberg kampioen Veteranen 2023
Zoals elk jaar was het NK Veteranen, ofwel het Vader Abraham springen, een echte publiekstrekker. Het enthousiasme van de bezoekers voegde een extra dimensie toe en zorgde voor een lach op het gezicht van de deelnemers. Het kampioenschap voor ruiters en amazones die minimaal 50 jaar oud zijn sprongen een parcours over een hoogte van 1.10m. Na een spannende strijd was het Ben Spreuwenberg die zich de nieuwe kampioen Veteranen mag noemen

Kathy Driessen wint BestronicsCup 2023
11 pony combinaties kwamen de zaterdag aan start in de BestronicsCup. Kathy Driessen en haar pony Denzel waren de snelste combinatie in de direct op tijd rubriek. Een van de ambities van de organisatie van CH Deurne is het stimuleren en ondersteunen van de jeugd in de paardensport. In het kader van ‘de jeugd brengt onze toekomst’, heeft de jonge ponyruiter op alle niveaus al jaren een groot aandeel in het wedstrijdprogramma van CH Deurne. Om de paardensport bij de jonge ruiter extra te stimuleren, organiseerde CH Deurne in samenwerking met Bestronics ook dit jaar weer de BestronicsCup, voor combinaties op D/1.00 en D/1.10 niveau.

Wederom genoten van vijf dagen hippisch topsport met een Brabants Tintje
Als organisatie van Concours Hippique Deurne hebben wij genoten van de editie van 2024. Wij kijken als organisatie terug op een fantastisch concours. Soms wat stormachtig, maar ook met veel zonnige momenten. Het parcours lag er perfect bij, het terrein zag er tiptop uit en was er genoeg te beleven. We hebben kunnen genieten van prachtige sport op nationaal niveau en vier Nederlandse Kampioenschappen. Wij willen graag alle sponsoren, vrijwilligers, deelnemers en het publiek bedanken voor weer vijf dagen lang een top concours, met mooie en spannende sport en Brabantse gezelligheid. We willen de deelnemers succes wensen met het verdere seizoen, met het oog op het EK voor jeugd bij de Peelbergen en de Olympische Spelen in Parijs. De sponsoren bedanken wij voor hun bijdragen. De standhouders voor de gezelligheid in het strodorp. Onze vrijwilligers voor hun inzet voor en tijdens het concours. Zonder jullie allemaal is er geen CH Deurne mogelijk. En natuurlijk willen we het publiek bedanken, dat in grote getalen is afgereisd naar Deurne.

Willem Greve Nederlands Kampioen springruiters
Willem Greve won tijdens CH Deurne 2024 zijn tweede titel bij de Senioren. In 2022 werd hij kampioen met de hengst Highway TN N.O.P. Dit keer met de 13-jarige hengst Grandorado TN N.O.P. waarmee hij een prominente plaats inneemt op de longlijst voor Parijs. “Prachtig”, is de eerste reactie van de kampioen. “Grandorado is fantastisch gegroeid in het kampioenschap. Hij was super te rijden. Hij is tevreden. Hij heeft dit kampioenschap echt verdiend. Nu moet Highway weer aan de bak.” Hessel Hoekstra verraste met het zilver met de super springende Comthago VDL. Routinier Jur Vrieling reed zich wederom in de kijker van bondscoach Jos Lansink met de bronzen medaille met Jourdain VDL, stalgenoot van Comthago VDL.

Junior Siebe Leemans kampioen bij de Young Riders
Siebe Leemans werd de grote winnaar bij het NK Young Riders 2024. In de eindstand behaalde hij de eerste plaats met Kobalt met 8.81 strafpunten en de tweede plaats met 11.77 strafpunten met Estoril du Cedre. Omdat er maar één medaille gewonnen kan worden werd het goud met Kobalt. Zilver voor Emma Bocken en brons voor Mart IJland. Met zijn 17 jaar is Leemans nog een junior. In het kampioenschap bij de junioren eindigde hij zaterdag al op de plaatsen 5 en 7. Een top weekend dus voor de zoon van springruiter Koen Leemans. “Eén en twee. Niet normaal”, is de eerste reactie van Siebe. “Ik heb de luxe dat ik meerdere paarden rijd. Daarom kon ik ze bij de junioren en de Young Riders inschrijven. Mijn pijlen waren gericht op het NK bij de junioren en om bij de Young Riders ervaring op te doen met de vele rondes die we hier rijden. Heel mooi dat ik kampioen ben geworden.”

Thijmen Vos overtuigend Nederlands kampioen Junioren 2024
Het was het Nederlands Kampioenschap Junioren voor Thijmen Vos. Met zijn beide paarden presteerde hij oppermachtig. Thijmen Vos eindigde namelijk op één en twee in het klassement. Omdat iedere ruiter met één paard kan strijden om het kampioenschap, mocht hij het goud in ontvangst nemen. Het zilver ging naar Yoni van Santvoort en het brons naar Milan Morssinkhof. “Kan niet beter”, klinkt het enthousiast na afloop van de ereronde. “Ik had mijn paarden voor mijn gevoel heel goed in vorm. Het hele weekend sprongen ze super, dat gaf mij veel vertrouwen met rijden. Het liep gewoon allemaal, echt een heel goed weekend voor mij. Er gebeurde heel veel in de tweede manche, maar voor mij liep het gewoon. Soms heb je van die weekenden die niet lopen, en soms wel. Dit was zo’n weekend. Ik ben echt heel blij”, aldus een trotse Thijmen Vos.

Liv Linssen stralende kampioen op NK Children
Wat een spannende ontknoping van het eerste Nederlands Kampioenschap! Na de twee omlopen in het derde onderdeel mochten 4 combinaties zich opmaken voor een veelbelovende barrage. Barrage kandidaten: Joep Schaap, Stella Heijligers (met twee paarden) en Liv Linssen. Joep Schaap ontving aan de ingang van de piste de laatste aanwijzingen van, leider in het kampioenschap bij de senioren, Willem Greve. Zijn merrie Abbervail Diamant gaf alles in zijn barrage rit, wat resulteerde in een knappe tijd van 36.71. Stella Heijligers had twee ijzers in het vuur met: Go Go & Circee de la Haye. Na een sterke rit met Go Go garandeerde ze zichzelf al van een zilveren medaille. Met haar tweede paard Circee de la Haye zagen we in het zicht van de finish helaas een balk in het zand rollen. Super gefocust en in haar eigen woorden ‘helemaal volgens plan, maar met wel wat zenuwen’ wist Liv Linssen met de merrie Cini W Z het kampioenschap in de wacht te slepen. Tranen van geluk en een dikke knuffel voor de nummers twee en drie zorgde voor kippenvel bij het publiek.

Lieselot Kooremans wint Green Valley Estate Pony Kampioenschap
Lieselot Kooremans liet zelfs de zon schijnen, door als ongeslagen winnares de titel Green Valley Estate Kampioen Pony’s 2024 in de wacht te slepen. Het was spannend tot de laatste hindernis, maar door het vertrouwen van Lieselot in haar pony Elando van de Roshoeve, wist ze haar hoofd koel te houden en kon ze zich zelfs een springfout op de allerlaatste hindernis veroorloven. Schitterende sport met een podium vol talenten van de toekomstig tijdens het Green Valley Estate Kampioenschap.

Leopold van Asten wint de Grote Prijs Gemeente Deurne
Slotstuk van de zaterdagavond: Grote Prijs Gemeente Deurne 1.45m met barrage, op naam van Leopold van Asten. Als een warm mes door de boter stuurde Leopold van Asten, VDL Groep Kiara door het parcours naar de overwinning. En niet zomaar een overwinning, hij wist 1,85 seconde voor de nummer twee, Niels Tacken met Alexia, Z te blijven. Willem Greve maakt de top 3 compleet met de Grand Slam VDL dochter, Kyra. Met zelfs een avond zonnetje tussen de wolken door, was het goed vertoeven hier op Green Valley Estate!